luni, 16 iunie 2008

Terra, refugiu pierdut

Maine era ultima zi de plecare. Plecasera déjà grupuri de colonisti spre o planeta Zeta aflata intr-un sistem solar vecin cu al nostru, care avea insa un alt soare. Parasisera Terra familiile cosmonautilor si azi plecau tehnicienii. Desi au plecat la intervale de timp diferite, toate echipajele vor ateriza pe planeta in acelasi timp. Pana atunci insa, grupurile plecate se vor inscrie pe orbita planetei si vor lua legatura cu echipajul pionier plecat in urma cu cinci ani spre a verifica calculele savantilor, referitoare la probabilitatea popularii planetei si a conditiilor de viata existente. In urma cu sase luni comunicasera centrului de control de pe Terra ca a fost terminata statia principala din proiectul arhitectonic al popularii planetei Zeta.
Si acum au pornit….

Erau a treia generatie de colonisti veniti de pe Terra in urma raciriii excesive a acesteia. Lasasera acolo echipaje de cercetatori si tehnicieni pentru a incerca sa regenereze atmosfera. Acestia reusisera sa inceteze racirea Pamantului, mentinand nivelul necesar pentru continuarea vietii in forturile special amenajate, dar nu reusisera sa revina la compozitia initiala a atmosferei, asa ca viata in spatiul liber era inexistenta. Tot atunci se ivise o sansa de salvare a populatiei de pe Pamant, prin descoperirea corpului cosmic Zeta, de pe care plecau acum o parte din locuitori. Atmosfera nu era identica cu cea a Terrei dinainte de racire dar permitea totusi respiratia in ritmul in care fusesera obisnuiti. Se aflau acum pe planeta pe care bunicii si parintii lor incercasera sa recreeze viata sub aspectul existentei acesteia de pe Pamant. Acvarii imense, gradini gigantice, rezervatii naturale, redarea reliefului terestru in marime naturala, toate erau aici, dar foarte putine in realitate si inchise in halouri si cupole foarte vaste. Restul erau proiectii tridimensionale . Existau si aici plante si animale, dar nu aido,a celor de pe Terra. Aici plantele erau albastre si nu depaseau un metru inaltime, iar « muntii » aveau inaltimea unui deal terestru. Animalele isi gaseau corespondenti i n ciudatii hibrizi ai diverselor specii terestre, ob tinuti in laboratoarele de inginerie genetica ce existau pe Pamant inainte ca aceste experimente sa fie interzise.
Pe Terra plantele disparusera, supravietuisera doar lichenii, muschii si unele ciuperci, iar dintre animale mai intalneai doar ierbivore, adaptate regimului climatic de inghet permanent. In apa oceanelor exista plancton din belsug si unele specii de balene, a caror hrana avea la baza acest « aliment ». Apa era in stare fluida in zona fiordurilor si semisolida in restul planetei. Viata era mentinuta in spatiul fostei zone climatice temperate , in restul teritoriului intinzandu-se deserturile reci.

Parintii le povestisera, in vremea cand inca lucrau la constructia sectorului sase-ultimul de pe Zeta, ca inainte pe Terra existasera animale mari, ce depaseau si doi metri inaltime, precum girafa sau elefantul. Erau animale superioare si inferioare, respectiv, vertebrate si nevertebrate. Animalele erau unele ierbivore, altele carnivore, pec and cele de pe Zeta se hranesc cu minerale dizolvate in apa, care nici ea nu are aceeasi compozitie cu cea de pe Pamant, continand mai multe glucide. Le aratasera si cateva dosare, ierbare si insectare, animale unele impaiate altele congelate in blocuri de gheata- sau doar proiectiile 3D ale acestora, toate aduse de pe Terra. Asa isi formasera o idee despre viata de pe Pamant,dinainte de accident.

Accident stupid, explicat doar prin dorinta oamenilor de mai bine. De fapt, nu a fost un accident instantaneu, ci a fost efectul unei deteriorari a compozitiei si a procentelor de elemente chimice din atmosfera- toate acestea datorate unei intense poluari, dar nu numai. In ultimul an de viata normala de pe Terra, unul dintre cei mai mari savanti a vrut sa demonstreze ca fluxul de curent electric poate se poate pastra in atmosfera inalta, dar acesta s-a propagat si in structurile inferioare unde a produs electroliza elementelor chimice si a generat o spartura in stratul de ozon la ecuator si a marit-o pe cea existenta la poli. A urmat o incalzire excesiva a atmosferei in zonele respective. La Ecuator s-au inregistrat temperaturi dezolante, la poli ghetarii s-au topit, nivelul apei s-a ridicat atat de mult inacat uscatul a fost acoperit in proportie de 65%. Plantele in prima faza au murit, dupa care din semintele radiate au aparut « plantele rosii », avand in loc de clorofila alt absorbant fotonic si fotosensibil.

Dupa sase luni s-a produs o inghetare brusca a atmosferei datorate inlocuirii azotului de catre carbon si hidrogen solid. Noile plante au supravietuit dar animalele neadaptate la asemenea temperaturi au murit.

Oamenii care prevazusera acest fenomen, construisera forturi in cele mai inalte puncte ale globului, precu, si galerii in munti unde au depozitat materialele necesare vietii precum si tezaurul de culturaa, marturii ale vietii dinainte. S-au instalat observatoare pe Himalaya. Echipele trimise spre explorarea sistemelor solare vecine au transmis ca au descoperit o planeta ce se aseamana in genenral cu structura si amplasarea in sistemul planetar respectiv cu Pamantul. Navele erau in drumul de intoarcere, dupa ce lasasera pe planeta o echipa de cercetatori. Au revenit pe Terra dupa 5 ani si cum alta solutie nu exista au transportat supravietuitorii pe Zeta – noua planeta, pe Pamant neramanand decat un numar restrans de oameni.
Au populat planeta si s-au adaptat respectiv au adaptat resursele planetei necesitatilor lor si astfel si-au construit o noua casa. Populatia insa a crescut foarte repede, planeta fiind de trei ori mai mica decat Terra, a fost suprapopulata in scurt timp. Noile misiuni cosmice au indentificat inca trei planete favorabile vietii terestre, dintre care a treia Zeta 3 cea mai indepartata aflata intr-un sitem solar situat la mii de ani lumina de actuala lor casa.

Aceasta are atmosfera aproximativ identica cu cea a Terrei de dinainte, dar fauna si flora se aseamana cu cea din timpul dinosaurienilor. Acestia insa nu masoara mai mult de doi metri inaltime si sunt inteligenti, de o inteligenta aidoma cu a terrienilor. Acestia su fost de acord cu proiectul celor de pe Zeta 1, cu o conditie : sa fie considerati egali cu noii locatarai si au stabilit numarul de pamanteni pe care sa-l primeasca pe Zeta 3.
Au fost de acord si pentru ca viata inteligenta pe planeta era pe cale de disparitie, deoarece hrana lor, constituita din organisme microscopice si anumite plante se imputineaza intr-un ritm alert si ei nu au gasit inca un echivalent acesteia.

Deci in viitor, Zeta 3 va ramane urmasilor pamantenilor.
Acum s-a « regasit » in sfarsit o noua Terra pe care civilizatia pamanteana sa continue. Cei ramasi pe Zeta 1 vor continua explorarile spatiale formand astfel un fel de avanpost in spatiu catre viata sub toate formele ei . Iar acum nu mai exista pericolul accidentelor, asa ca viata pe Zeta 3 va fi lunga , atat cat va dainui specia umana…. Oare ??

Niciun comentariu: